Aldatma sebebiyle açılan boşanma davalarında dikkat edilmesi gerekenler

4721 sayılı Medeni Kanun'a göre çekişmeli boşanma davası özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak iki şekilde görülebilir. Özel boşanma sebepleri kanunda zina (aldatma), hayata kast ve onur kırıcı davranışlar, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı olarak belirlenmiştir.

Günümüzde özel boşanmanın sebeplerinin ilk sıralarında aldatma geliyor. 2017'deki Türkiye İstatistik Verileri'ne göre; kadınların aldatma yüzünden boşanma oranı yüzde 32.2, erkeklerin ise yüzde 8.7. Özellikle genç yaşta evlenme, insanların birbirlerini tanımadan yeni bir hayata başlaması, çoğu gencin kendi evindeki aile baskısından kurtulmak için evlilik yolunu seçmesi gibi durumlarda aldatma gerçekleşebiliyor. Peki aldatma sonucunda gerçekleşen boşanmada nelere dikkat etmek gerekli?

6 ay içinde dava açılabilir

Aldatmayı öğrenen eş, 4721 sayılı Medeni Kanun'a göre; sebebi öğrendiğinden 6 ay içerisinde boşanma davası açabilir. Davada eğer müşterek çocuk varsa çocuğun velayetini, maddi ve manevi tazminatı, nafakayı talep edebilir. Maddi ve manevi tazminat , eşin 3. bir kişi yüzünden eşinin evlilikte yerine getirmesi gereken sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi sebebiyle çöküntüye uğraması sonucu istenebilir. Bir eş evlilik boyunca birçok şekilde maddi yükümlülüğünü yerine getirmiştir. 2002 yılında değişen kanunla edinilmiş mallara katılma rejiminden ötürü eşlerin satın aldıkları her şey evlilik içinde gerçekleştiğinden ötürü , boşanmada eş bunların tasfiyesini veya eşine evlilikte yaptıkları maddi yardımlar için maddi tazminat isteyebilir.

Manevi tazminat kavramında aldatılan eşin yıkıma uğraması, eşine olan güvenin yıkılması, boşanmadan sonra müşterek çocuklarının bakımını tek başına üstlenmesi gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Çünkü evlilik 3. bir kişi yüzünden yıkılmakta bu sebeple de onca zaman emek verilmiş evliliğin bitmesini hukukumuz manevi tazminata bağlamaktadır.

Aldatılmanın ispatlanması

Eskiden gömleğe konulan kırmızı rujlu öpücük aldatmanın tek delili olarak sayılıyordu. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle artık aldatılan eşin daha kolay delil bulmasını sağlıyor. Aldatma eyleminin elle tutulur bir şekilde ispatlanması için mahkemede her şey delil olarak kullanılabilir ancak bu deliller hukuka uygun bir şekilde ele geçirilmelidir. WhatsApp mesajlarının hukuk dışı olarak ele geçirilmesi ve mahkemeye sunulması kanıt olarak kabul edilmemektedir.

Aldatılan eş, eşinin haberi olmadan telefonuna izinsiz girip mesajlarını okur ve bunları delil olarak sunarsa mahkeme hukuk dışı delilden davayı ret edebilir. Ancak telefonun ekranına gelen mesajları kendi telefonuyla çekerse hukuk dışı bir delil olmamış olur ve bu çektiği görüntüleri mahkemede sunabilir. Veya aldatan eşin, diğer eşle birlikte paylaştıkları müşterek evde aldattığını gösteren herhangi bir evrakı, eşyayı bırakması mahkemede delil olarak sunulabilir.

Telefon dökümleri mahkemeden istenebilir mi

Gerekli yerlere yazı yazılarak telefon dökümleri istenebilir. Ancak telefon görüşmeleri veya mesajlaşmaları ile ilgili talep sınırlıdır çünkü fazlası özel hayat gizliliğinin ihlaline girmektedir. Ceza davasında kullanılmayacaksa fazlaya ilişkin bilgi istenmemekte ve kullanılmamaktadır. Ancak boşanma davasında; aldatan eşin aradığı numara, aradığı tarih ve saat veya mesaj gönderilen numara ve gönderim tarih ve saati bilgisi istenebilir. Bu bilgiler sadece boşanma davasının görüldüğü mahkemece istenebilir. Şahsen yapılan başvurularda GSM şirketleri bu taleplere olumsuz yönde cevap vermektedir.

Ses kaydı delil olarak kullanılabilir mi

Normal şartlarda ses kaydı, özel hayat gizliliği ihlali olarak kabul edilip hukuku uygun bir delil olarak kabul edilmemektir. Ancak bazı durumlarda, hakim takdir yetkisine göre, ses kaydını alan kişinin iyi niyetli olup olmadığına bakarak, onun asıl amacının davayı çözmek olduğunu düşündüğü anlarda delil olarak kabul edebilir. Örneğin sadece boşanma davası için ses kaydı alan eş , bu ses kaydını sadece boşanma davasına yardımcı olmak için aldığını ispatlarsa ve belirtirse, hukuka uygun bir delil olarak sunulabilir çünkü eşler arasındaki sadakat yükümlülüğünü, tanık gibi durumlarda ispatlayamadığında ses kaydıyla ispatlaması daha kolay olmaktadır.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda aldatmaya ilişkin boşanmalarda mutlaka uzman bir avukattan hukuki tavsiye alınmalıdır.