Satın aldığımız sıfır bir arabanın sonradan boyalı olduğunu öğrenmek. Arabalarına tutkuyla bağlı olan bizler için son derece kötü bir durum. Sıfır arabayı satın atın aldığımız sıfır bir arabanın sonradan boyalı olduğunu öğrenmek. Arabalarına tutkuyla bağlı olan bizler için son derece kötü bir durum. Sıfır arabayı satın aldığımız sıfır bir arabanın sonradan boyalı olduğunu öğrenmek. Arabalarına tutkuyla bağlı olan bizler için son derece kötü bir durum. Sıfır arabayı satın Kiralık arabada ayıp varsa ne yapmalıyız?
Ayıplı mal satın aldıysanız ya da kiraladıysanız neler yapmanız gerekiyor? diye sorduğum Avukat Elvan Kılıç bu konu hakkında şunları söyledi: “Bu durum kiralamalarda ve sıfır satın alma durumunda tamamen farklı. Kiraladığınız bir araçta ayıp varsa kiralama şirketi direkt olarak sorumlu oluyor. Ancak doğrudan üreticisine de gidebiliyorsunuz. Örneğin kiraladığınız bir araç aniden yandı ve siz bir şekilde yaralandınız burada hem kiralama şirketine hem de üretici firmaya gidebiliyorsunuz. Bu araçların üretim yeri bazen Türkiye’de bazen yurtdışında oluyor. Fark etmeden ikisine de gidebiliyorsunuz. Ancak birinci derece sorumlu kiralama şirketi oluyor. Kiralama şirketleri de bu gibi durumlar için her türlü sigortayı yaptırmak zorunda. Yoksa kiralama şirketi olarak ruhsat alamazlar.”
Gizli ve açık ayıp ne demek?
Peki satın alımlarda neler yaşanıyor, neler yapmamız gerekiyor?
“Burada gizli ve açık ayıplar söz konusu. Basit bir muayene ile anlayabileceğiniz ayıplarda ben bu ürünü satın almıyorum ya da yenisini alacağım dersiniz. Bu açık ayıptır.14 gün içinde gözle görülebilen bir ayıp varma zaten cayma hakkınız var. Haklarınızı kullanabilirsiniz. Ama gizli ayıplarda, örneğin iki yıl sonra aracın size sıfır satılırken boyalı olduğu ortaya çıkabiliyor. Bu direkt olarak gizli ayıp. Hukuki boyutlarda çözülmesi gereken bir durum.”
Tüketici olarak hakkımız neler?
Bu gibi durumlarda ne gibi haklarımız olur? “Tüketici hukukuna göre belirlenmiş bir durum söz konusu Burada tüketicinin Tüketici Kanunu’ndan doğan ayıplı mal üzerinde seçenek hakları ortaya çıkar. Bu seçenek hakları şöyle sıralayabiliriz: Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteyebilir ve imkânı varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteyebilir.
Örneğin aracı boyasız misli ile değiştirme en çok yapılan uygulama. Diğerbir seçenek bu aracın bedelini iade olarak istemek. Herkes verdiğini geri alarak sözleşmeden geri dönülebilir. Sözleşme de fesih edilebilir. Kullanım bedeli mahsup edilerek işlem yapılır. Ancak bizlerin tavsiyesi her zaman aracı boyasız, ayıpsız misli ile değiştirme seçeneği oluyor.”
Neler yapmamız gerekiyor?
Tüm bunları yaşadıysak ne yapmalıyız? “Ülkemizde tüketici hakları çıkan Tüketici Kanunu kapsamında büyük ölçüde korunmaktadır. Bundan dolayı ilk olarak o ayıplı malı satın aldığımız yere ihtarname göndermek gerekir. Bu işlemin bir avukatla görüşülerek yapılmasını tavsiye ederiz. Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılması gerekmektedir. Durumun şartlarına göre bu durum tabi ki değişebilir. Büyük ihtilaflarda Tüketici Mahkemelerine gidilmelidir. Tüm bunlar somut olayın durumuna göre değişiklik gösterir. Uygulanacak yollar uzman bir avukatın gözetiminde lehe sonuçlar doğurabilir.